Huishoudelijk reglement

Vastgesteld op de algemene ledenvergadering d.d. 20 november 2014 conform artikel 44 lid 2 ven het modelreglement van 1992. De algemene ledenvergadering heeft een aanvullend Besluit Airconditioning genomen op 7 oktober 2021.

  1. Dit reglement bevat de huishoudelijke regels voor de eigenaar‑bewoners en gebruikers van het appartementsgebouw. Waar gesproken wordt van 'eigenaars' worden steeds alle bewoners en gebruikers bedoeld, tenzij nadrukkelijk anders is aangegeven.
    Onder eigenaar wordt verstaan de gerechtigde tot een appartementsrecht, als bedoeld in art. 5:106 vierde lid van het Burgerlijk Wetboek.
    Onder gebruiker wordt verstaan degene die het gebruik heeft als bedoeld in art. 5:120 van het Burgerlijk Wetboek.
  2. Onder gemeenschappelijke gedeelten wordt verstaan: die gedeelten van het gebouw, alsmede de daarbij behorende grond, die blijkens de akte van splitsing niet bestemdzijn of worden om als afzonderlijk geheel te worden gebruikt.
  3. Uitsluitend het bestuur beslist over het onderhoud van de gemeenschappelijke gedeelten en de gemeenschappelijke zaken. Het bestuur kan echter geen onderhoudswerkzaamheden opdragen die een bedrag dat door de vergadering zal worden vastgesteld te boven gaan, tenzij het daartoe vooraf door de vergade­ring is gemachtigd.
  4. Werkzaamheden aan en/of veranderingen van de installaties ten algemene nutte mogen uitsluitend geschieden in opdracht van het bestuur.
  5. Voor aanstelling van nieuwe bestuursleden en leden van de kascommissie geldt dat ze geen structurele betalingsachterstanden hebben gehad van de bijdragen en andere kosten en dat ze verantwoordelijk gedrag vertonen. Het zijn allen onbezoldigde functies, uren worden niet betaald, wel worden onkosten vergoed, na overlegging van factuur.
  1. Het gebouw is uitsluitend toegankelijk voor eigenaars, gebruikers, hun gasten, onderhoudspersoneel en leveranciers. Tevens hebben post- en krantenbezorgers toegang tot het gebouw voor het bereiken van de brievenbussen. Het betreden van het dak is alleen toegestaan aan het bestuur of onderhoudsbedrijven die werken in opdracht van het bestuur.
  2. De in‑ en uitgangen alsmede de hellingbanen van het gebouw dienen altijd en onder alle omstandigheden vrijgehouden te worden, met uitzondering van het normale gebruik om het gebouw in en uit te gaan.
  3. Iedere eigenaar is gehouden zorg te dragen voor de orde en netheid in en om het gebouw.
    1. Er dient op te worden toegezien dat de liften niet onnodig en zeker niet als speelruimte gebruikt zullen worden.
    2. Iedere eigenaar is gehouden de galerij voor zijn/haar appartement schoon en begaanbaar te houden.
    3. Het is verboden te parkeren op de laad- en losplaatsen bij de ingangen van het appartementsgebouw, anders dan voor het laden en lossen.
  1. Het is niet toegestaan om, zowel in de privé‑ als in de gemeenschappelijke gedeelten, overlast in welke vorm dan ook te veroorzaken, met name geluidshinder, stankoverlast en trillingen.
  2. Werkzaamheden die geluidshinder kunnen veroorzaken, zoals boren, zagen, schuren, timmeren, kloppen etc. dienen van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 uur en 19:00 uur te worden uitgevoerd, op zaterdag tussen 10:00 en 18:00 uur en op zondag en erkende feestdagen tussen 12:00 en 17:00 uur.
  1. Het is verboden voor privé‑gebruik energie te betrekken van de gemeenschappelijke energievoorzieningen.
  1. Aan de eigenaars en gebruikers wordt toegestaan huisdieren te houden, mits zulks, ter beoordeling ­van het bestuur, niet tot overlast voor de overige eigenaren en/of gebruikers leidt. De eigenaars en gebruikers zijn verplicht te voorkomen dat hun huisdieren schade veroorzaken aan het gebouw alsmede schade berokkenen en/of overlast bezorgen aan personen die zich in het gebouw of op het omliggende terrein bevinden. 
    Mocht door deze huisdieren verontreiniging in de gemeenschappelijke ruimten plaats vinden, dan is de eigenaar van het betreffende dier verplicht de verontreiniging onmid­dellijk te verwijderen en de betreffende plek te reinigen. 
    In geval van meningsverschil tussen de huisdierbezitter en het ­bestuur beslist de vergadering.
  2. In de gemeenschappelijke gedeelten dienen huisdieren aangelijnd te zijn.
  1. Het is verboden voorwerpen van welke aard dan ook te plaatsen op andere dan daar­voor specifiek bestemde gedeelten ( bijvoorbeeld: fietsen, bromfietsen, boodschap­penwagens, vuilcontainers, oud papier, etc. in de hallen, trappenhuizen, liften en op de galerijen).
  2. VERVALLEN. [11 mei 2004]
  3. Het is verboden om in de gemeenschappelijke ruimten te roken.
  4. Het is verboden reclamemateriaal, kranten e.d. achter te laten in de gemeen­schappelijke gedeelten.
  5. Het is in het hele gebouw niet toegestaan reclame‑aanduidingen, aanplakbiljetten, stic­kers e.d. aan te brengen. Uitgezonderd zijn in privé‑gedeelten aangebrachte TE KOOP aanduidingen voor de periode dat het betreffende privé‑gedeelte voor verkoop wordt aangeboden, alsmede reclame voor niet commerciële doeleinden, voor de duur als daarvoor naar de maatschappelijke verkeersopvattingen gebruikelijk en redelijk is.
    Het aanbrengen van versieringen, enz. in de algemene ruimten is alleen toegestaan met instemming van de ledenvergadering.
  6. Het is niet toegestaan andere dan de standaard naambordjes op de brievenbussen/ bellentableau aan te brengen.
  7. De eigenaars en gebruikers dienen zich te onthouden van het bevuilen en of beschadigen van de gemeenschappelijke gedeelten. Indien zulks toch geschiedt dient de veroorzaker zorg te dragen voor de reini­ging c.q. herstel of de reiniging c.q. het herstel op zijn kosten te laten plaatsvinden.
    Indien de veroorzaker hieraan, na een verzoek van het bestuur, niet voldoet binnen een termijn van 24 uur kan het bestuur hiertoe aan derden opdracht geven, waarbij de kosten op de veroorzaker zullen worden verhaald.
    Beschadigingen die, bijvoorbeeld tijdens verhuizingen, ontstaan dienen door de ver­oorzaker te worden hersteld c.q. betaald.
  1. Iedere eigenaar casu quo gebruiker van een­ woning is ter voorkoming van contactgeluid ­verplicht in alle vertrekken, behoudens de ­sanitaire ruimten, onder een harde vloerbedekking (bijvoorbeeld parket of tegels) een ­geluidwerende laag aan te brengen. Deze geluidwerende laag dient zodanig te zijn, dat deze, tezamen met de totale vloerconstructie ­en de vloerbedekking, de isolatie‑index voor contactgeluid met meer dan tien (10) decibel ­verbetert. De verbetering moet zijn beoor­deeld op basis van de norm NEN1070 of de daarvoor in de plaats gestelde eisen op het moment dat de harde vloerbedekking wordt aangelegd of vervangen.
  2. Het is niet toegestaan afzuig‑ of wasemkappen die voorzien zijn van een motor, alsme­de (keuken‑) ventilatoren en wasdrogers aan te sluiten op het mechanische afzuigsys­teem en de daarbij behorende kanalen.
  3. Het is verboden om zonder toestemming aan de balkons, galerij of gevel schotelantennes, antennes van zendamateurs en alarminstallaties te plaatsen. De huidige antennes worden gedoogd indien schriftelijke toestemming is verkregen door verhuurder.
  4. In verband met vervuiling door meeuwen of andere vogels is voederen van dieren op en vanaf balkons, terrassen en vanuit de ramen niet toegestaan. Het is niet toegestaan broodkorsten en/of andere etensresten naar buiten te gooien.
  5. Met het oog op de gewenste uniformiteit is het slechts toegestaan buitenzonweringen aan te brengen op de plaats en volgens het model, de kleur en de constructie zoals deze door de ledenvergade­ring zijn vastgesteld.
  6. De eigenaar is verplicht het plaatsen van steigerwerk t.b.v. bijvoorbeeld reiniging en onderhoud van gevels en ruiten toe te staan.
  7. Het is verboden de privé‑gedeelten te gebruiken voor het opslaan van gevaarlijke stof­fen, anders dan de normaal gangbare hoeveelheden voor huishoudelijk gebruik, of daarin bezigheden uit te oefenen welke hinder of gevaar voor de andere eige­naars en of gebruikers kunnen veroorzaken.
  8. Wasgoed dient niet buiten de balkons of uit de ramen te worden opgehangen binnen de balkons liefst zoveel mogelijk onzichtbaar vanaf de openbare weg.
  9. Het is niet toegestaan bloembakken aan de buitenzijde van de balkons aan te brengen.
  10. In verband met rookoverlast en uit veiligheidsoverwegingen is het barbecueën op kolen of op gas niet toegestaan in of op het gebouw, in de woning of op de balkons c.q. terrassen. Barbecueën op elektra op de balkons is wel toegestaan, mits er van geen sprake is van stank- en of rookoverlast.
  1. Het huisvuil dient in de daarvoor bestemde containers te worden gedeponeerd. Het is verboden om huisvuil op de galerijen en/of balkons te plaatsen cq. te stallen.
    1. Bij overtreding of niet nakoming van een der bepalingen van de wet, van het reglement of van het  huishoudelijk reglement, hetzij door een eigenaar, hetzij door een gebruiker, zal het bestuur de betrokkene een schriftelijke waarschuwing doen toekomen per aangetekende brief en hem wijzen op de overtreding of niet nakoming. Indien de betrokkene binnen een redelijke termijn geen gevolg geeft aan de waarschuwing kan het bestuur hem een boete opleggen van ten hoogste een bedrag dat door de vergadering voor zodanige overtredingen of niet‑nakoming is bepaald voor elke overtreding of niet‑nakoming, onverminderd de gehoudenheid van de betrokkene tot schadevergoeding, zo daartoe termen aanwezig zijn, en onver­minderd de andere maatregelen, welke de vergadering kan nemen krachtens de wet of het reglement. De door het bestuur op te leggen en door de vergadering vast te stellen boete, kan een boete zijn die niet eenmalig is maar geldt voor elke dag dat de overtreding of niet nakoming voortduurt. De te verbeuren boeten komen ten bate van de vereniging. Indien het bedrag van de boete niet tijdig wordt voldaan is artikel 6 eerste lid van het modelreglement van toepassing. Voor de toepassing van dit artikel wordt een ondereigenaar gelijkgesteld aan een eigenaar.
    2. De beheerder heeft de machtiging van de vergadering om (rechts)maatregelen te mogen treffen tot het innen van achterstallige bijdragen en/of tekorten op de exploitatierekening. Eén en ander na aanmaning c.q. ingebrekestelling. Bij incasso- en gerechtsprocedures komen alle binnen- en buitengerechtelijke kosten voor rekening van het nalatige lid.
      Dit geldt ook voor het innen van de boetes. Hiervoor is dan ook geen apart vergaderbesluit nodig.
    3. Indien het bestuur op basis van beelden van de beveiligingscamera overtredingen van de artikelen 5, 15, 17 of 21 vaststelt en de persoon of personen die er op de beelden te zien zijn, duidelijk te herkennen zijn, kan de boete, die op dit feit staat, zonder waarschuwing opgelegd worden aan betrokkenen.

De boetetabel is in dit huishoudelijk reglement opgenomen als bijlage 1.
Bij het toekennen van boetes geldt het in de vergadering vastgestelde protocol (bijlage 2, pdf).

  1. In alle gevallen waarin dit huishoudelijk reglement of het reglement van splitsing niet voorziet, beslist de ledenvergadering.